dimarts, 21 de febrer del 2012

Doula

La Doula és la dona que acompanya a la dona, i a la parella, durant l’embaràs, el part i el post part. El seu objectiu és acompanyar i promoure el benestar de la mare, el nadó i la nova família.
Generacions enrere, les dones tenien una figura femenina que les acompanyava durant el procés de la maternitat, una àvia, tia, mare... Actualment la societat és molt més individualitzada, i la dona, i fins i tot la parella, poden sentir-se sols davant tot aquest procés i canvi. 
La Doula els acompanya i els dóna suport.
La Doula no interfereix en el criteri, actuació ni diagnòstic del metge o sanitari, i deriva sempre als professionals pertinents si hi ha algun problema de salut. No té potestat per actuar ni mèdica ni sanitàriament.


SERVEIS

EMBARÀS
·         Dóna suport als dubtes que pugui tenir la mare i/o la parella.
·         Col•labora en el plantejament del part.
·         Col•labora en els preparatius del part i del post part.

PART
·   Es fa una primera trobada, per tal d’iniciar una relació de confiança, complicitat i comunicació, i per planificar el necessari pel part.
·     Ofereix una atenció telefònica ininterrompuda des de la setmana 37 fins a la 42.
·         En el moment del part, acompanya, de manera respectuosa i discreta, oferint contenció i seguretat, tant sigui un part hospitalari o domiciliari.
·         Vetlla perquè durant el part es respectin al màxim els desitjos de la mare i hi hagi les mínimes interferències en el seu entorn.
·         Dóna suport a la lactància i a la vinculació afectiva.
·         Recolza a la família en el moment del post part per tal que les necessitats emocionals i logístiques estiguin cobertes.
·         Es fa una visita l’endemà del part.
POSTPART
·         Dóna suport a la mare perquè trobi els seus propis recursos i intuïció, que l’ajudaran a establir una bona base de criança respectuosa amb els seu fill/a.
·         Dóna suport i acompanya la lactància.
·         Suport en l’organització logística i emocional de la família.
  
La Doula pot acompanyar l’embaràs, el part i el post part, en conjunt o bé per separat.
També hi ha l’opció de realitzar visites individuals, d’embaràs o post part.
Els horaris són individualitzats i personalitzats segons la necessitat de la família/parella/dona.