dijous, 8 de setembre del 2011

Senet

El Senet va ser el joc de taula més popular de l’antic Egipte. Algunes magnífiques mostres de l’artesania Egípcia, com el joc trobat a la tomba de Tutankamon, han arribat fins els nostres dies en perfecte estat de conservació.
Encara que les seves regles no han arribat fins avui, diversos arqueòlegs les han reconstruït. És probable que convisquessin diferents versions (com passa amb molts jocs d'avui en dia) 
Es un joc de recorregut i de persecució. L’objectiu es treure les teves fitxes del tauler abans que ho aconsegueixi el teu adversari, avançant les fitxes pròpies, capturant i bloquejant les de l’adversari.
El tauler que es presenta és una reproducció realitzada de manera totalment manual a Burkina Faso.
El procés d'elaboració s'inicia amb la filada manual de la tela de cotó natural que s'utilitzarà com a tauler. A continuació es decora amb tints vegetals i finalment es cus a mà.

Les fitxes s'elaboren amb argila gravada cuita de manera tradicional sobre la llenya i es tenyeixen amb pigments naturals.
Com a daus s'inclouen closques de cauri, un mol·lusc marí utilitzat per diverses cultures amb la mateixa finalitat.


Nombre de jugadors: Dos
Objectiu: Finalitzar abans que l'adversari el recorregut del tauler
Material: Tauler de teixit tradicional, fitxes d'argila i cauris
Presentació: Capsa de cartró
Instruccions: 4 idiomes (castellà, català, anglès i francès)
Origen: Burkina Faso
Dimensions: 80 cm x 45 cm.
Pes: 500 grams

COM S’HI JUGA?

Cada jugador te cinc peces, blanques o negres. La posició inicial és amb totes les peces a les caselles del 1 al 10. Les blanques ocupen les caselles imparells i les negres les parells.
Els moviments de les fitxes es fan seguint la puntuació obtinguda de quatre daus de dues cares una blanca i una altra negra. El valor dels daus és: 1 cara blanca amunt: 1
     2 cares blanques amunt: 2
     3 cares blanques amunt: 3
     4 cares blanques amunt: 4
     4 cares negres amunt: 6

Els jugadors tiren per torns alternatius fins que un d'ells treu un 1. A aquest jugador li toquen les fitxes negres i mou la de la casella 10 a la 11. Després continua tirant. Si treu 1, 4, o 6, mou qualsevol de les seves peces la  quantitat indicada i torna a tirar. Si treu 2 o 3, mou una peça la quantitat indicada de caselles i passa el torn al contrincant.
El segon jugador ha de moure a partir de la casella 9, però a les següents tirades de daus, pot moure qualsevol de les seves peces.
Cada torn acaba amb un 2 o 3.
Si una peça va a parar a una casella ocupada pel contrincant, aquest és atacat i retrocedeix a la casella que la primera peça acaba de deixar.
Dues peces del mateix color no poden ocupar una sola casella, però dues que estiguin en caselles consecutives (per ex. 19 i 20) es protegeixen mútuament.
Tres peces del mateix color ocupant caselles consecutives fan un bloc protector: no poden ser atacades ni saltades, tot i que si que deixen pas a les del mateix color.
Qualsevol tirada de daus que no es pugui fer servir per avançar, fa retrocedir una peça en sentit contrari. Si no es cedeix el torn.
La casella 27, marcada amb X, és trampa. Una peça que hi caigui ha de tornar a la casella 1 (i si està ocupada, a la primera casella vacant del recorregut) i començar de nou. Les caselles 26, 28, 29, i 30 són refugis on cap peça pot ser atacada.
Quan s'aconsegueix col·locar totes les peces a la última fila(fila de sortida), es poden començar a treure fent-les arribar exactament a la casella 30.
Si una peça que de la fila de sortida és atacada i re enviada a la 1a o 2a fila, les peces del mateix color hauran de restar al taulell fins que aquesta torni a la fila de sortida.
Qui aconsegueix treure primer totes les seves peces, és el que guanya.