Noemí Garcia, juguem?
És de la cooperativa Artijoc
El primer que sorprèn és l’alegria amb què saluda. I, ben mirat, no és tan estrany. Al cap i a la fi, es dedica als jocs i no se n’amaga: li agrada jugar, s’ho passa bé. Una confessió que més d’un adult callaria per complexe. Noemí Garcia treballa a la cooperativa Artijoc, el lloc on es poden trobar no només joguines i jocs de taula de moltes temàtiques i països, sinó on es poden trobar serveis, tallers i gestions al voltant del lleure i el joc. “Tenim jocs per jugar a les fosques, jocs cooperatius, escacs, interculturals, de pirates, memoris, de construcció...”, enumera Garcia. Al Gronxador, les instal·lacions del carrer Sant Antoni, s’hi pot anar a passar una estona, jugar i aprendre alhora amb taulells, fitxes, daus i estratègies desconegudes.
Una de les banderes d’Artijoc és el joc cooperatiu. Per explicar què és, treu un taulell. Està format per cinc arbres, cadascun amb fruites de fusta que s’han de recol·lectar. Es posaran en un únic cistell que és de tots. A l’altra banda hi ha un corb. Cada vegada que apareix al dau, avançarà. El joc s’acabarà quan el corb arribi als arbres i es mengi totes les fruites que no s’hagin recol·lectat entre tots els jugadors. “En aquest cas el corb ens ho posa difícil, sempre és algú aliè a nosaltres, no és un joc de tu contra mi, tu guanyes i jo perdo”, explica Noemí Garcia.
A través de jocs com aquest es fomenta la cooperació enlloc de la rivalitat, els sumar esforços enlloc de dividir-los. “No hi ha aquesta tensió de quan jugues un joc competitiu, la frustració quan perds, com que l’objectiu és comú, l’interès és de tots”, diu la gestora d’Artijoc, que creu que el joc és aprenentatge. I cooperar és una bona lliçó per aprendre des de ben petits: el joc que ha ensenyat és per a nens a partir dels dos anys.
El joc cooperatiu passa per algunes escoles en forma de tallers. I també poden accedir-hi les famílies que passin una estona a Artijoc. Però això no vol dir que Noemí Garcia no contempli altres tipus de joc. “També juguem als jocs competitius però tothom els coneix i volem fer entendre aquesta manera diferent de jugar”, diu Garcia. Un dels valors que aporta el joc cooperatiu és aprendre a gaudir compartint. “Ens fan crear un vincle, hi ha la sensació que tu i jo som companys i que compartint també ens ho passem bé”, reflexiona Noemí Garcia. A banda del joc pels infants, la gestora d’Artijoc destaca que els adults haurien de jugar més. A la cooperativa també fan jornades de jocs per a joves i adults. Si més no per aquells que no han perdut la capacitat de jugar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada