diumenge, 1 de juliol del 2012

Casalet d'Estiu 2012


Aquest estiu vine a El Gronxador d'Artijoc a viure experiències de joc i creativitat. 
Fem dues tongades de casalet:
           - Del 25 de juny al 26 de juliol

           - Del 27 d'agost al 7 de setembre (encara queden places!)

Horari: De 9h a 15h

Preu: 65€ per setmana
          20€ per dies puntuals

A aquest casalet hem programat les activitats sempre dins dels paràmetres de jocs i activitats que s’emmarquen dins l’ideari d’Artijoc, activitats que giren en torn del joc i l’educació per la Pau, posant el nostre gra de sorra per una societat més justa i sostenible amb el compromís d’afavorir la reflexió per la transformació cap a la convivència solidària.

Fotos:
Setmana del 25 de juny al 29 de juny del 2012
1er dia de Casalet, dilluns 25 de juny
2on dia dimarts 26 de juny
3er dia dimecres 27 de juny
4rt dia dijous 28 de juny
5è dia divendres 29 de juny
Setmana del 2 al 6 de juliol del  2012
Les activitats que fem:
Malgrat que tenim les activitats preparades, entenem el casalet com un espai de llibertat i creació on dia a dia anirem fent el que vingui més de gust fer al grup i que sigui més adequat pel moment de cada infant, respectant els seus ritmes i interessos i donant molt d'espai per al joc lliure.

Benvinguda: La primera mitja hora del casal serà per donar la benvinguda a tots els nens i nenes que de forma esglaonada aniran arribant al casal (n'hi ha que arriben puntuals a les 9 i d'altres que poden arribar fins a les 9:30) serà un espai per explicar-nos les coses que ens han passat, jugar amb els companys, estar tranquils i esperar que estiguem tota la colla.

Jocs de presentació/coneixença i jocs de confiança: Els jocs de coneixença i confiança els farem cada dilluns al matí perquè malgrat que hi ha molts nens i nenes que vindran totes les setmanes, cada setmana serem un grup diferent.
            Jocs de presentació: Són jocs molt senzills que permeten un primer apropament i contacte. És el moment per anar creant ja les bases d'un grup que treballa de forma dinàmica, horitzontal i distesa.
            Jocs de coneixença: Es tracta d'aconseguir un coneixement més profund i vital. Són jocs molt senzills però faciliten crear un ambient positiu en el grup.
            Jocs de confiança: Són jocs per estimular la confiança en un/a mateix/a i en el grup. Construir la confiança dins del grup és important, tant per fomentar les actituds de solidaritat i la pròpia dimensió del grup, com per preparar-se per un treball en comú.

Treballem a l'hort: Cada dia tindrem cura de l'hort del Gronxador d'Artijoc, dia a dia anirem veien les feines necessàries per tenir-ne cura, quines són les plantes de temporada i els fruits que poc a poc aniran donant les nostres plantes.

Mengem fruita: Cada infant portarà de casa seva fruita per posar-la en comú i poder-nos la menjar tots junts a mig matí. Seran els nens i nenes els encarregats de netejar, tallar (els més grans) i posar-la apunt per gaudir-la tots plegats.

Jocs dinàmics al parc: Farem jocs per alliberar energia, riure, estimular el moviment, etc.... El moviment i el riure en el joc  actuen com a mecanismes de distensió psicològica i física en totes les seves interrelacions.

Jocs cooperatius: Són jocs on la col·laboració entre participants és un element essencial. Posen en qüestió els mecanismes dels jocs competitius, creant un clima distes i favorable a la cooperació creativa en grup. Es tracta que tothom pugui participar i de no fer l’exclusió/discriminació el punt central del joc. Posen en dubte l'estereotip del "bon" o "mal" jugador, ja que tot el grup funciona com un conjunt en el qual cada persona pot aportar diferents habilitats i/o capacitats.

Jocs tranquils: Farem jocs de taula tranquils i jocs de relaxació. Amb la relaxació creativa volem, a partir de la inducció d'un estat de relaxació, augmentar l'evocació d'imatges mentals, la inventiva i la fantasia.
Quan relaxem la ment i el cos, l'infant es pot desprendre de tots els bloquejos, de totes les tensions de la seva capacitat creadora, per amollar d'aquesta manera, la seva capacitat de concentració. Combinarem sensacions mitjançant jocs de taula que propicien la calma i jocs dinàmics d'imitació, exercicis de respiració, massatges...

Dinar: A l'hora de dinar ens asseurem tots a taula i compartirem aquesta estona no només per menjar sinó per passar una bona estona conversant amb calma i gaudir d'estar asseguts al voltant d'una taula amb bons aliments.

Juguem amb les paraules: Jugarem amb jocs que tot divertint-nos, potenciarem el coneixement del llenguatge, l'expressió oral i la capacitat de comunicació i argumentació.

Jocs d'aigua a la platja: Anirem a la platja a jugar. Degut a que som més de 12 nens/es i d'edats molt diferents no ens banyarem cap dia, reduint al màxim cap risc i patiment. Estarem a la zona de dutxes i jocs infantils, aprofitant l'espai lliure i l'aigua. Jugarem amb l'aigua, la sorra i l'espai ample i flonjo que és la platja.

Taller de Circ a Cronopis: Anirem a fer circ a Cronopis. Cronopis és un col·lectiu Mataroní que treballa en la promoció i desenvolupament del circ. Al carrer Xurruca 3-13 disposen d'un espai obert; per una banda a professionals i amateurs per tal de que puguin desenvolupar les seves inquietuds artístiques. I per una altra banda als espectadors dels cabarets, de les presentacions en públic i els tallers.

Taller de circ a Artijoc: Traslladarem el taller de Circ a Artijoc, fent acrobàcies, equilibris i malabars tot gaudint del nostre cos i les nostres habilitats.

Taller de Manualitats: Cada setmana farem una manualitat diferent amb tècniques i materials diversos on experimentar, crear i jugar. No serà tan important el resultat final com el procés creador de cada un dels infants.

Distribució de les activitats al llarg de la setmana

DILLUNS 
DIMARTS 
DIMECRES 
DIJOUS 
DIVENDRES 
9h a 9h:30´
Benvinguda
Benvinguda
Benvinguda
Benvinguda
Benvinguda
9h:30' a 10h
Jocs de presentació/ coneixença
Treballem a l'hort
Sortida a Cronopis
Treballem a l'hort
Treballem a l'hort
10h a 10h:30'
Jocs de confiança
Taller de Circ a Cronopis
Jocs cooperatius
10h:30' a 11h
Treballem l'hort
Anem a la platja
Anem a la platja
11h a 11h:30'
Mengem Fruita
Mengem Fruita
Mengem Fruita
Mengem Fruita
Mengem Fruita
11h:30' a 12h
Jocs dinàmics al parc de can Marchal
Jocs d'aigua a la platja
Tornem a Artijoc
Jocs d'aigua a la platja
Jocs dinàmics al parc
12h a 12h:30'
Taller de manualitats
12h:30' a 13h
Tornem a Artijoc
Tornem a Artijoc
Tornem a Artijoc
Tornem a Artijoc
13h a 13h:30'
Jocs tranquils
Jocs tranquils
Jocs tranquils
Jocs tranquils
Jocs tranquils
13h:30' a 14h:15'
Dinar
Dinar
Dinar
Dinar
Dinar
14h:15' a 15h
Juguem amb les paraules
Juguem amb les paraules
Juguem amb les paraules
Juguem amb les paraules
Juguem amb les paraules

Què hem de portar de casa?
El més important i necessari són les ganes de viure i passar-ho bé, però també, pel bon funcionament del casal necessitem altres cosetes.... Al llarg de tot el casalet farem jocs i dinàmiques així que aniria molt bé que els nens i les nenes vinguessin amb roba fresca i còmode.

Els dimarts i els dijous:
-          Banyador, tovallola, xancletes de plàstic ben ajustades o calçat tancat, crema solar i gorra

Cada dia de la setmana
-          Una o dues peces de fruita per menjar a mig matí
-          Una tovallola petita per rentar-nos
-          Dinar amb tupper, pitet o tovalló, got i coberts (els que es queden a dinar)
-     Aigua

Els aliments porteu-los dins un tupper o bossa de roba, enlloc d’embolicar-los amb paper de plata i/o materials d'un sol us.