dilluns, 12 de setembre del 2011

Ioté


El Ioté o Xoccà (nom Gambià)  és un joc molt popular a tota l’Àfrica Occidental. S’hi juga especialment a la zona que va del Senegal a Burkina Faso.
És un joc de captura, similar a les dames, que té una norma molt peculiar ja que desprès d’agafar una de les fitxes de l’adversari el jugador pot triar i capturar una segona fitxa que estigui en qualsevol posició, no hi ha doncs cap casella segura en tot el tauler de joc.
El Dara és un joc de la família del tres en ratlla molt popular a la zona del Golf de Guinea. L’objectiu consisteix en col•locar tres fitxes pròpies en ratlla en sentit horitzontal o vertical, quan s’aconsegueix es pot triar qualsevol fitxa de l’adversari i capturar-la.
El preciós tauler que presentem serveix per a jugar a tots dos jocs. Està elaborat en fusta de caoba i tallat íntegrament a ma a Togo (Àfrica Occidental) per artesans que adquireixen l’ofici de generació en generació.

Material: Fusta de caoba
Presentació: Caixa de cartró
Instruccions: 4 idiomes (castellà, català, anglès y francès)
Origen: Togo (África occidental)
Dimensions: 30 cm. x 24 cm.
Pes: 1,5 kgs

COM S’HI JUGA?

L’objectiu del joc és capturar totes les peces de l’adversari, o bloquejar-lo. Si tots dos jugadors es queden amb tres fitxes o menys el resultat és l’empat.
Per començar, un dels dos jugadors col·loca una fitxa en qualsevol casella. L’altra fa el mateix.
El jugador no està obligat a posar fitxes perquè pot moure les que ja hi té posades. Se’n pot guardar alguna de reserva fins que el joc estigui més avançat.
Es pot moure un espai en línia recta (endavant, enrere, a la dreta, a l’esquerra), però no en diagonal, cap a un forat buit.
Per capturar la fitxa de l’adversari, cal saltar-hi pel damunt i retirar-la del tauler. En aquest cas, té dret a retirar una altra fitxa de l’adversari..