dijous, 1 de gener del 2009

Ak benn

A El Gronxador d'Artijoc hi podreu trobar productes d'Ak benn:


Ninot Elefant

Ninot conill


Elefant
Ninot Ratolí
Ratolí
Coixí camell
Coixí cocodril
Coixí elefant
Coixí gallina
Coixí girafa
Coixí peix
Coixí rinoceront
Coixí zebra
Quadre Zoo
Quadre nena 1
Quadre nen 1
Quadre nena 2
Quadre nen 2
Joc de les dames
Endreça
Gallines
Gallines 2
Manopla ocell
Manopla gos
Os
Titella de ma Elefant
ninos de ratolins
Joc del Senet
Ninots de Serp



Ak Benn va començar al voltant de la fraternitat dels germans de Taizé a Dakar, Senegal

Els barris perifèrics de Dakar, on s’ha implantat Ak Benn, ofereixen poques perspectives als joves. 

S’està fent un gran esforç en la formació, l’animació, el foment de la descoberta; així es preparen a ser animadors dels més petits. La crida al voluntariat, perquè participin en activitats amb els més petits, és com un desafiament que se’ls fa per tal que es converteixin en protagonistes del seu propi desenvolupament.

Les activitats educatives dirigides als infants es basen en la idea que en wòlof seria “linga xam, jangal ko kol” ( El que saps, ensenya-ho a un altre). 
El que el nen o la nena han après ho poden compartir amb els altres, i així es veuen valorats i es converteixen en animadors. 
L’experiència ha portat a afegir una altra expressió: “AK BENN!”, que és una invitació a fer un pas més, a interessar-se per tot, pel lloc on es viu, per la seva cultura, pel mon que l’envolta, pel treball ben fet, per la tècnica, per l’art,  però també es una invitació a donar-se més i més.
ELS PETITS, ELS JOVES...LES MARES

se cerca el desvetllament de l’infant i del jove, el compromís amb la realitat que han d’afrontar i la convicció que en aquest món s’hi poden trobar esclats de bellesa i també el coratge de construir juntament amb altres.
Un grup de dones i noies ha rebut formació en patchwork i costura; els joves treballen i es formen en equip; fabriquen puzzles, ninos, polseres, mòbils... Llurs treballs, molt ben realitzats, arriben a vendre’ls en exposicions a Dakar i també a diferents llocs d’Europa. 
Amb els guanys de la venda aprenen a administrar-se els diners i a estalviar.


Un punt fort de les exposicions és que els joves i les dones exposen junts els seus productes, i alhora una selecció fotogràfica dóna fe que, a la base de tot,